KNBSB guarantees 2021 ECC spot to L&D Amsterdam Pirates and Curaçao Neptunus

Last month, when the CEB announced that the European Champions Cup was canceled due to the coronavirus, the KNBSB (Royal Dutch Baseball and Softball Federation) made clear that both Dutch champion L&D Amsterdam Pirates and runner up Curaçao Neptunus would be guaranteed a spot in the 2021 ECC. This can be read on the website of Curaçao Neptunus. 

Back then it was not clear if baseball would be played this year in the Netherlands so, with that background, the decision to guarantee an ECC spot to Neptunus and Pirates may be justified. But now baseball can be played after September 1st, the decision does Neptunus - Wikipedianot make sense all of a sudden.

Recently you could read about a(n almost mutilated) season. Two groups of four teams will play three three-game series. The winners of each group will take on the runner up of the other group in a best-of-three playoff/semi-final. The winners of these series will advance to a best-of-three Holland Series. Due to the lack of time, the proposed schedule is the best we can get. But let’s assume that two other teams than the usual ones (Pirates and Neptunus) will advance to the Holland Series, it will mean that both teams will remain empty-handed when it comes to European baseball.

For what I have heard, the decision to favor Pirates and Neptunus over other clubs is that both clubs already had paid money to the CEB to register for the European Champions Cup and so far the CEB did not return the money (in the mean time the CEB has returned the money). But then again, the Italian clubs that registered (Fortitudo Bologna and Nettuno Baseball City) are likely facing the L&D Amsterdam — Amsterdam Piratessame problem but a decision about who will represent Italy in next year’s ECC still needs to be made.

Again, based on the knowledge that we had in April, the decision made by the KNBSB can be justified but now a season will be played, even though you can hardly call it a season, the winners should represent the Netherlands in the ECC. And very likely those two clubs will be Neptunus and Pirates but with a short season like this, everything is possible. But then again, likely L&D Amsterdam Pirates and Curaçao Neptunus are the only clubs right now with the financial resources to go to the ECC and create a competitive team for that tournament.

Nevertheless, the KNBSB has confirmed to the Dutch Baseball Hangout, that no matter the outcome of the upcoming season, L&D Amsterdam Pirates and Curaçao Neptunus will play in the 2021 ECC. Also because the upcoming season is a weird and short season. As a result, hoofdklasse clubs will only play for the Dutch championship. For the same score66reason, there will be no promotion to and relegation from the hoofdklasse.

This blog post is brought to you by Score66 Baseball

3 Replies to “KNBSB guarantees 2021 ECC spot to L&D Amsterdam Pirates and Curaçao Neptunus”

 1. Ik heb overigens ook niet geschreven dat de CEB niet terug ZOU betalen.

  Verder haalt u erbij dat men in Ostrava ook al kosten gemaakt heeft. Wat heeft dat met dit item te maken?

  Like

 2. Afgezien van de opmerking over het geld ( wat ik heb aangepast) wat draagt dit verder bij aan het stuk?

  ” Het was toen al bekend dat er geen fatsoenlijke competitie gespeeld kon worden” – Heb ik ook geschreven, hetzij in wat andere bewoordingen.

  Zoals ik schreef, is de beslissing te billijken omdat toen deze genomen werd nog niet eens bekend was of er überhaupt gespeeld kon worden. Maar nu er toch een ”competitie” gespeeld gaat worden, zou het dan niet terecht zijn dat de twee teams die de Holland Series bereiken, zich plaatsen voor de ECC van 2020? Zeer waarschijnlijk zullen dat wel Neptunus en Pirates zijn maar met een korte competitie als deze is alles mogelijk.

  Like

 3. Beste sportvriend.

  Even wat feiten over de E C C in Ostrava.

  Neptunus na overleg met L & D heeft het initiatief genomen de KNBSB te vragen dezelfde deelnemers aan te wijzen voor 2021 ook tevens de E C C weer in 2021 in Ostrava te laten spelen.

  Waarom?

  Het was toen al bekend dat er geen fatsoenlijke competitie gespeeld kon worden

  Gedeeltelijk waren kosten al gemaakt – voorschot hotel 5.000,- euro 1.200,- voorschot Transavia – tot op heden nog niets terug ontvangen.

  Accoord van het hotel dat wij deze aanbetaling ook voor 2021 zouden kunnen gebruiken.

  Aangenomen dat ook de organisator in Ostrava ook reeds kosten zou hebben gemaakt etc.

  Hoewel wij ons ook kandidaat hadden gesteld voor de organisatie 2020, zullen wij dit in 2021 niet doen of Ostrava zou de organisatie moeten teruggeven

  Er is nooit sprake van geweest dat de CEB de fee niet zou terug betalen, zonder verzoek is dit bedrag keurig netjes door de CEB geretourneerd.

  U kunt mij altijd bereiken wanneer u informatie wilt over onze club 24/7

  Met vriendelijk groeten

  Frans van Aalen

  0653 326236

  Like

Comments are closed.

Irish American Baseball Society

Baseball from a Dutch point of view since 2014

Maritime Pro Ball

Blog advocating bringing minor league ball to the Maritime Provinces!

D-Backs Europe

Een kijk op de MLB met een vleugje Arizona Diamondbacks

Milujeme Baseball

Nejlepší český web o baseballu

Dutch Baseball Hangout

Baseball from a Dutch point of view since 2014

DutchBaseballTraveler

Follow my trip in the USA during the 2016 summer!

Honkbal Op Zolder

Blog over bijzaken in Major League Baseball

The Ball Caps Blog

Baseball caps and beyond

The Negro Leagues Up Close

A blog about a century of African-American baseball history

Baseball History Daily

Heroes, Villains, Oddities and Minutia--The Forgotten History of the National Pastime

The Midwest League Traveler

Traveling & writing about the Midwest League, past & present, since 2011

Ben's Biz Blog

The Greatest Minor League Baseball Blog of All Time

B3: Big, Bald and Beautiful

Your guide to all things prospect, courtesy of Jonathan Mayo

Universo Béisbol

Hagamos del béisbol un deporte más universal.

%d bloggers like this: