Honkbal.nu, een evaluatie

Na een kort regulier seizoen is het tijd om de balans op te maken over honkbal.nu, dat ons wordt aangeboden door Eyecons in samenwerking met de KNBSB en de hoofdklasse clubs. Hoe is de ervaring? Is het voor verbetering vatbaar? Dat hoop ik duidelijk te maken in de volgende blog post.

schermafbeelding-2020-08-28-om-22.06.19-13

Normaal gesproken schrijf ik in het Engels, maar aangezien dit over een puur Nederlandse aangelegenheid gaat, heeft het in mijn ogen geen zin om dit in het Engels neer te pennen.

Laten we beginnen met het feit dat ik blij verrast was toen de KNBSB met de mededeling kwam dat alle hoofdklasse wedstrijden van 2020 live gestreamd zouden worden. Maar hoe teleurgesteld was ik toen ik het resultaat zag.

Laten we vooropstellen dat het natuurlijk een verbetering van 100% is ten opzichte van de voorbije seizoenen waar helemaal niks werd gedaan om op deze manier de sport te promoten. Immers, bewegende beelden met competitiehonkbal zijn altijd beter dan helemaal geen bewegende beelden. Maar toch ben ik persoonlijk niet helemaal tevreden met het resultaat.

Allereerst het beeld. Ik vind de streaming met slechts één camera nogal statisch. Het nodigt niet echt uit tot kijken. Zeker als je weet dat er op meerder punten camera’s staan maar dat die alleen gebruikt worden voor de samenvattingen. Het zou technisch dus mogelijk moeten zijn om op een meer dynamische en professionelere manier de wedstrijden in beeld te brengen.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar clubs als de Regensburg Legionäre en de Berlin Flamingos, beiden uitkomend in de Erste Baseball Bundesliga in Duitsland, dan zie je meteen het verschil. Om eerlijk te zijn kijk ik liever naar wedstrijden van die clubs op het internet omdat die live met meerder camera’s werken en niet met één statische camera bovenop of achter de backstop.

Ik moet wel eerlijk toegeven dat het statische beeld van de ene camera die per wedstrijd wordt gebruikt, beter is dan bij bijvoorbeeld Draci Brno. Daar gebruiken ze ook één camera, maar die is dusdanig geplaatst dat je alleen de foutlijnen ziet tot aan het eerste en derde honk. De camera’s van Eyecons zijn dusdanig opgesteld dat je vrijwel het hele veld ziet; in elk geval de foutlijnen tot aan de foul poles. Dat vind ik een groot pluspunt.

Dan het commentaar bij de samenvattingen. Hoewel de commentatoren erg enthousiast zijn vind ik bij vlagen dat ze erg popi jopie proberen te doen. Bij een van de samenvattingen hoorde ik bijvoorbeeld een commentator zeggen “Hij pokete (pookte) de bal het rechtsveld in.” Wat is er mis met normaal Nederlands? Prikken in plaats van poken? Een van de commentatoren noemt het team van DSS/Kinheim steevast Kinheim. Staat er dan een half team van alleen Kinheim spelers? Misschien ben ik hierover aan het mierenneuken maar ik vind dat als je het commentaar verzorgt voor een samenvatting dat je je zaakjes op orde moet hebben. Een keertje een club naam fout zeggen kan, maar als je DSS/Kinheim constant Kinheim noemt, dan ben je in mijn ogen niet goed bezig.

Volgens mij zijn er toch wel punten die verbeterd kunnen worden. Het statische gebruik van één camera bij de live-registratie is zo’n punt. Als er toch meerder camera’s zijn die voor de samenvatting gebruikt worden, waarom zou je ze dan niet gebruiken voor de live-registratie? Ik denk dat dat het kijkplezier verhoogt.

Een ander belangrijk punt is de verbetering van het geluid. Momenteel komt het nog veel te vaak voor dat het geluid zo’n vijf tot zeven seconden voorloopt op het beeld. Persoonlijk vind ik dat erg irritant. Zorg er s.v.p. voor dat dit vanaf seizoen 2021 synchroon loopt. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de kwaliteit van de camera’s want ik heb begrepen dat ze bij Neptunus een kwalitatief betere camera hebben geplaatst en nu hebben ze daar er geen last meer van.

De kwaliteit van het commentaar neem ik maar voor lief. Ik denk nogmaals dat we blij mogen zijn dat er eindelijk Nederlands honkbal live op het internet te zien is. Een hele verbetering ten opzichte van vroeger.

Let wel, het is pas het eerste jaar dat Eyecons dit doet voor de KNBSB. Dus misschien ben ik te streng om te denken dat alles in één keer goed zou moeten gaan. Maar aan de andere kant, Eyecons heeft al ervaring met het in beeld brengen van sportwedstrijden. Ze doen immers verslag van de hoofdklasse hockey en van een lagere afdeling in het voetbal.

Maar goed. Als men gaat proberen te werken aan de verbeterpunten, dan zouden de livestreams van hoofdklasse honkbal zomaar nog wat kunnen gaan worden.

Ik wacht met spanning af.

Irish American Baseball Society

Baseball from a Dutch point of view since 2014

Maritime Pro Ball

Blog advocating bringing minor league ball to the Maritime Provinces!

D-Backs Europe

Een kijk op de MLB met een vleugje Arizona Diamondbacks

Milujeme Baseball

Nejlepší český web o baseballu

Dutch Baseball Hangout

Baseball from a Dutch point of view since 2014

DutchBaseballTraveler

Follow my trip in the USA during the 2016 summer!

Honkbal Op Zolder

Blog over bijzaken in Major League Baseball

The Ball Caps Blog

Baseball caps and beyond

The Negro Leagues Up Close

A blog about a century of African-American baseball history

Baseball History Daily

Heroes, Villains, Oddities and Minutia--The Forgotten History of the National Pastime

The Midwest League Traveler

Traveling & writing about the Midwest League, past & present, since 2011

Ben's Biz Blog

The Greatest Minor League Baseball Blog of All Time

B3: Big, Bald and Beautiful

Your guide to all things prospect, courtesy of Jonathan Mayo

Universo Béisbol

Hagamos del béisbol un deporte más universal.

%d bloggers like this: