KNBSB laat van zich horen na Evaluatie van Honkbal.nu, Deel II

Afgelopen week toen The Dutch Baseball Hangout een evaluatie maakte van de live streaming van hoofdklasse wedstrijden, werd zij benaderd door Seb Visser, de persvoorlichter van de KNBSB. Seb gaf aan graag e.e.a. uit de doeken te willen doen om de gemiddelde fan meer duidelijkheid te verschaffen over het project dat in samenwerking met Eyecons en 360SI gerund wordt.

Seb vroeg mij een aantal vragen te deponeren zodat hij deze kon voorleggen aan een aantal mensen die bij dit project betrokken zijn, te weten Frank Mooijman, Tobias Kuipers en algemeen directeur van de KNBSB, Stefaan Eskes.

Nadat de blogpost over de reactie van de KNBSB op Facebook was geplaatst, kwamen er een aantal bruikbare reacties binnen. Deze zijn ook doorgegeven aan de bond. Seb gaf aan dat hij begin deze week met antwoorden zou komen en hij heeft woord gehouden want vanmiddag stuurde hij een flinke lap tekst door via Facebook Messenger.

De betrokken partijen zijn erg blij met de feedback die ze tot nu toe van kijkers hebben ontvangen. Volgens Seb is het begrijpelijk dat volgers van honkbal hoge verwachtingen hadden van de live streams. Vooral omdat er van internationale toernooien mooie streams uit verschillende gezichtspunten en mèt bemande camera’s te zien zijn. Echter die hoge verwachtingen heeft men een beetje naar beneden moeten bijstellen.

Seb zei het volgende: “Wij komen uit een situatie waarin onze sporten zelden te zien zijn op nationale televisie. De roep om zichtbaarheid wordt vanuit de achterban steeds groter en die onderkennen wij als bondsbureau uiteraard. Wij zaten daarom eind vorig jaar aan tafel met de NOS, met wie wij al jaren goed contact hebben. Bij de NOS lopen ook veel liefhebbers van onze sporten, maar in hun budgetten wordt al jaren flink geknipt en als dure sporten (bemanning, apparatuur en tijd – lange wedstrijden) betekent dit voor honkbal en softbal dat er de komende jaren weinig verandering in zou komen.”

Mede daardoor hebben de KNBSB en de hoofdklasseverenigingen besloten zelf aan de slag te gaan en vonden in 360SportsIntelligence en Eyecons twee mooie partners. Na wat flinke investeringen van zowel de KNBSB als de verenigingen, hangt er nu op alle hoofdklassevelden een camerasysteem van 360SI. Zij leveren ook het systeem waarin de taggers van de verenigingen de wedstrijden kunnen voorzien van annotaties op basis waarvan een compilatie van de wedstrijd gemaakt wordt. Deze compilatie is meestal zo’n 30 minuten, waardoor het maken van de samenvattingen voor de editors van Southfields (de productiemaatschappij van Eyecons) een stuk minder tijdrovend wordt.

schermafbeelding-2020-08-28-om-22.06.19-14

Het platform dat Eyecons heeft opgebouwd en waarop de hoofdklasse hockey en de Eredivisie en tweede divisie van het vrouwenvoetbal zijn te zien, wordt nu dus ook gebruikt om hoofdklasse wedstrijden op te tonen. Het mooie is dat het daarbij niet zal blijven. Eyecons zal de bond in de toekomst ondersteunen in de marketing van de hoofdklasse met, volgens Seb, “mooie extra content.”

In de gesprekken met Eyecons heeft men het altijd gehad over twee omgekeerde piramides met aan de ene kant de inhoud en aan de andere kant de doelgroep die je ermee bereikt. En die doelgroep is nou net waar het om gaat. Die zal niet zoals de diehard honkbalfan drie uur achtereen naar een livestream van een wedstrijd gaan kijken. Nee die doelgroep kan alleen bereikt worden met samenvattingen die goed in beeld worden gebracht en die niet al te lang duren. En dat zullen zelfs nog steeds honkbal liefhebbers zijn.

In de (nabije) toekomst is het de bedoeling dat met highlight clips, een “play of the week” en andere leuke korte clips. Het is de bedoeling om met deze clips de aandacht te trekken van mensen buiten het honkbalwereldje. En dat is dus waar het om gaat: De sport zichtbaarder maken voor onze eigen fans, maar ook voor potentiële nieuwe fans.

De feedback die de samenwerkende partijen krijgen helpt hen om het product steeds een beetje beter te maken. Volgens Seb Visser was de aanlooptijd door corona erg kort. Men had kunnen wachten totdat alles perfect stond maar in de ogen van de KNBSB en Eyecons was dit juist een mooie kans om voor de fans die in deze onzekere tijden liever nog niet te veel onder de mensen te komen te zorgen dat er beelden beschikbaar waren. Dat betekent wel dat er nog zaken ontwikkeld moeten worden. Een mooi voorbeeld daarvan is het geluid dat niet synchroon loopt met het beeld. Volgens Seb wordt hier door 360SI keihard aan gewerkt. Datzelfde gold in een eerder stadium voor een scorebord in beeld tijdens de live stream, zodat je als kijker weet waar je naar kijkt als je later inschakelt.

Op de vraag of het in de toekomst mogelijk is om een zelfde soort live streaming te krijgen als in Regensburg of Berlijn, antwoordde Seb het volgende: “Het volledig in beeld brengen van alle wedstrijden met meerdere bemande camera’s en regie is voorlopig simpelweg niet haalbaar. Dat kost te veel tijd, geld en mankracht. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar alternatieve oplossingen. Daarin ontwikkelt overigens ook nog veel, want we zijn inmiddels al bij Curaçao Neptunus gestart met het testen van een betere camera voor de streams, waarbij het geluid ook direct gelijkloopt. Het voorbeeld dat jij aanhaalt bij bijvoorbeeld Regensburg of in Nederland SoftbalDino zijn erg mooie voorbeelden van hoe het kan werken. Dit zijn alleen wel voorbeelden van zeer welwillende vrijwilligers met affiniteit met de sport en kennis van zaken, die bovendien veel van hun eigen geld in hun apparatuur gestoken hebben. Zij doen dat super, maar het is voorlopig voor ons nog geen haalbare optie om zo een gehele competitie in beeld te brengen.”

Volgens Seb Visser is er wel degelijk contact geweest met SoftbalDino. “Hans Vleugels en Cobus Oosting zijn mannen met onschatbare waarde voor onze sport. Bij beide mannen zit een ongeëvenaarde drive en passie voor het zichtbaarder maken van de sport. De kennis van Hans is zeer waardevol en we hebben het vlak voor de coronacrisis ook al eens gehad over een mogelijk door de KNBSB gefaciliteerde opleiding door Hans op het gebied van streamen, produceren, regisseren, etc. Helaas gooide corona toen roet in het eten, maar dit is een optie die wij zeker in het achterhoofd houden. Daarnaast hebben we de mannen van SDTV aangesloten gehouden toen wij ook de softbalverenigingen uit de Golden League hebben gepitcht wat er mogelijk was in samenwerking met 360SI en Eyecons. Helaas waren in dat stadium nog niet alle verenigingen genoeg overtuigd om eenzelfde investering te doen als in de Hoofdklasse Honkbal. Lukt dit volgend jaar wel, dan gaan we opnieuw met de mannen van SDTV om tafel om te kijken hoe wij elkaar kunnen versterken. Wat ons betreft hebben streams met bemande camera’s, regie en live commentaar de voorkeur boven streams met één vaste camera. Zo zouden de streams van SDTV prima mee kunnen draaien op het Eyecons platform om zo ook hun bereik te kunnen vergroten.”

Seb sloot zijn verhaal af met het volgende: “Conclusie is wat ons betreft dat we nog aan het begin staan en er alles aan doen om er een echt topproduct van te maken om onze sport zo zichtbaarder te maken voor een veel bredere doelgroep!”

The Dutch Baseball Hangout wil graag de betrokkenen (Seb Visser, Frank Mooijman, Tobias Kuipers en Stefaan Eskes) heel erg bedanken voor het vrijmaken van hun tijd voor het beantwoorden van de vragen.Irish American Baseball Society

Baseball from a Dutch point of view since 2014

Maritime Pro Ball

Blog advocating bringing minor league ball to the Maritime Provinces!

D-Backs Europe

Een kijk op de MLB met een vleugje Arizona Diamondbacks

Milujeme Baseball

Nejlepší český web o baseballu

Dutch Baseball Hangout

Baseball from a Dutch point of view since 2014

DutchBaseballTraveler

Follow my trip in the USA during the 2016 summer!

Honkbal Op Zolder

Blog over bijzaken in Major League Baseball

The Ball Caps Blog

Baseball caps and beyond

The Negro Leagues Up Close

A blog about a century of African-American baseball history

Baseball History Daily

Heroes, Villains, Oddities and Minutia--The Forgotten History of the National Pastime

The Midwest League Traveler

Traveling & writing about the Midwest League, past & present, since 2011

Ben's Biz Blog

The Greatest Minor League Baseball Blog of All Time

B3: Big, Bald and Beautiful

Your guide to all things prospect, courtesy of Jonathan Mayo

Universo Béisbol

Hagamos del béisbol un deporte más universal.

%d bloggers like this: